Twinkle | Digital Commerce

Jumbo en PostNL samen in bezorgpilot

2019-02-28
1000562
  • [nieuws]
  • 1:07

PostNL, Jumbo, de gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen trekken samen op in een nieuwe bezorgpilot. De partijen doen de komende maanden onderzoek naar de kwaliteit van logistiek en de milieu-impact van avondbezorging.

Het gaat om online orders die geplaatst zijn bij de Jumbo Foodmarkt aan de Boumaboulevard in Groningen. De bedoeling is het vaststellen en reduceren van de druk die de bezorgingen op het milieu leggen. Tijdens de proef doet de Rijksuniversiteit Groningen diverse metingen en stelt een milieurapportage op. Ook worden consumenten bevraagd over hun klantervaring.

Groener

'PostNL rijdt bijvoorbeeld op groen gas, terwijl Jumbo op diesel reed', zegt een woordvoerder van PostNL tegen Twinkle. Dat zorgt al voor een afname van CO2. En nu bezorgen we met een voertuig alleen nog Jumbo-boodschappen, maar dat kun je in de toekomst combineren met onze andere PostNL-leveringen. Zo verminderen we het aantal voertuigen op straat.'

Duurzaamheidsslag

In het kader van duurzaamheid voerde PostNL eerder al pilots uit met bijvoorbeeld bezorging per fietskoerier; sinds kort nemen zijn bezorgers die aan de deur komen, ook gelijk retouren mee om een extra vervoersbeweging uit te sparen. Ondertussen lanceerden Thuiswinkel.org, Connekt en Topsector Logistiek vorige maand een CO2-rekenmodel, dat branchewijd inzetbaar is.