Twinkle | Digital Commerce

Nederlander voor invoering Europese digitaks

2018-12-03
1000562
  • 0:52

Het merendeel van de Nederlanders, 85 procent, staat positief tegenover de invoering van een Europese digitaks. Een belastingverhoging voor bedrijven als Amazon en Google.

Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas onder zes Europese landen, waaronder dus Nederland. Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd in Brussel. Morgen komt er een besluit over de invoering van een Europese digitaks.

Aan het onderzoek doen naast Nederland ook Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden mee. Gemiddeld is 75 procent van de ondervraagden voor een Europese taks voor internetbedrijven. De Commissie wil opschieten met een eventuele invoering van de taks. Dit om te voorkomen dat lidstaten het heft in eigen handen nemen.

Heffing internetactiviteiten

Eerder dit jaar bleek al dat steeds meer Europese landen zich achter de plannen scharen voor de invoering van de belastingverhoging voor internetbedrijven. Het voorstel van de Europese Commissie is om op korte termijn een belasting te heffen van drie procent over inkomsten uit internetactiviteiten. Later moeten de belastingregels met betrekking tot winst worden verzwaard.