Twinkle | Digital Commerce

Europese digitaks weer stap dichterbij

2018-09-10
1000625
  • 1:34

De animo voor het invoeren van de zogenoemde digitaks neemt toe in de Raad van de Europese Unie, volgens voorzitter Oostenrijk. Die meldde dit weekend na een top van ministers van Financiën dat waarschijnlijk nog dit jaar overeenstemming bereikt wordt.

Met name Frankrijk is enthousiast over het plan, dat een belastingverhoging voor met name grote digitale spelers als Amazon, Google en Booking.com zou betekenen. De Europese Commissie stelt voor op korte termijn een belasting van drie procent over inkomsten uit internetactiviteiten te heffen; op langere termijn wil ze de belastingregels rondom winsten verzwaren, waarbij techreuzen die moeten afdragen in het land van vestiging.

Nog niet unaniem

Toch tonen niet alle lidstaten zich positief over de digitaks: Ierland, Zweden, Finland, Denemarken en Malta stemmen tegen. De Nederlandse afvaardiging uitte aanvankelijk scherpe kritiek, maar is ondertussen iets bijgedraaid, volgens de Oostenrijkse minister van Financiën Löger. Voor het definitief invoeren van het voorstel is een unaniem besluit nodig. Staatssecretaris Menno Snel zegt tegen de Volkskrant dat het niet zo'n vaart zal lopen, er zal althans eind dit jaar nog geen akkoord zijn: '‘Ik denk niet dat we dat gaan halen.’

Plussen en minnen

Voorstanders onder de lidstaten wijzen op de scheve verhouding tussen re- en e-tailers in dit verband: gemiddeld betaalt een Europees bedrijf 23 procent winstbelasting, terwijl digitale bedrijven 9,5 procent neer zouden tellen. Tegenstanders wijzen op de al gespannen verhoudingen tussen de VS - thuisland van het merendeel van de techreuzen - en de lastenverzwaring van kleine techbedrijven.

Frankrijk tracht die laatste vrees te elimineren door bepalingen in te bouwen waardoor zij gevrijwaard zijn. Daardoor richten de pijlen van het voorstel zich op zo'n 120 e-tailers, voornamelijk afkomstig uit de VS. Overigens vond daar eerder dit jaar al eenzelfde discussie plaats, met een gelijktrekking van belastingtarieven voor fysieke en digitale spelers als gevolg.