Twinkle | Digital Commerce

Amazon heeft eigen ‘Private Investigator’

2024-06-04
1000562
  • 1:14

Amazon heeft een nieuw systeem ontwikkeld op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Deze 'Private Investigator' signaleert beschadigde of verkeerd gelabelde producten nog voor ze het magazijn verlaten.

Het per ongeluk verzenden van onvolmaakte artikelen kan volgens Amazon resulteren in ongewenste retourzendingen, wat kan leiden tot verspilling van verpakking en onnodige CO2-uitstoot door extra transport. Om meer op duurzaamheid in te zetten, passeren er momenteel in fulfilmentcentra in Noord-Amerika miljoenen producten, variërend van hondenvoer en telefoonhoesjes tot T-shirts en boeken, een beeldtunnel waar een model met de naam ‘Project PI’ gebruikmaakt van detectiveachtige hulpmiddelen om items op defecten te scannen.

Het vinden van de hoofdoorzaak

Met behulp van een combinatie van generatieve AI en computer vision-technologieën kan Project PI defecten, zoals beschadigde producten of problemen zoals verkeerde kleur of maat, ontdekken voordat producten de klant bereiken. Bovendien kan Project PI helpen bij het identificeren van de hoofdoorzaak van problemen, waardoor er preventieve maatregelen genomen kunnen worden om te voorkomen dat de problemen zich nogmaals voordoen.

Medewerkers vellen eindoordeel

Medewerkers van Amazon, die de items beoordelen die Project PI markeert, beslissen vervolgens of het item in aanmerking komt om tegen een gereduceerde prijs te worden doorverkocht als onderdeel van de Second Chance-site van Amazon, het te doneren of er een ander gebruik voor te vinden. De technologie zal naar verwachting in de loop van 2024 naar extra locaties worden uitgebreid. Het is onbekend of en wanneer dit ook buiten Amerika toegepast zal worden.

Beeld: Amazon