Twinkle | Digital Commerce

Frankrijk wacht niet op Europees besluit digitaks

2018-12-18
1000562
  • 1:17

Frankrijk gaat vanaf komend jaar meteen internetreuzen zoals Amazon en Google belasten. De Europese Unie stemt op dit moment over de komst van zo’n belasting, maar de Fransen kunnen daar niet op wachten.

'De belasting zal hoe dan ook van toepassing zijn vanaf 1 januari en zal het hele jaar dekken voor een geschat bedrag van 500 miljoen euro', verklaarde Minister van Economische Zaken Bruno le Mair gisteren. Volgens Le Mair zal de belasting in Frankrijk niet worden beperkt tot de Europese richtlijnen, maar worden de giganten ook op reclame-inkomsten en wederverkoop van persoonlijke gegevens belast.

Frankrijk was in eerste instantie van plan om de beslissing van de Europese Unie, die naar verwachting in maart 2019 valt, af te wachten. Maar besluit nu toch anders, mede onder druk van de protesten van de zogenaamde 'gele hesjes'. Le Mair stelt nog wel achter de komst van een Europese digitaks te staan.

Besluit EU in maart

Vorige week stemde het Europees Parlement al in met de komst van een Europese digitaks. Maar omdat ook de Europese Commissie en de Raad van Ministers hun fiat nog moeten geven, wordt een definitieve doorgang pas over enkele maanden verwacht. Met de digitaks kunnen lidstaten belasting heffen over digitale diensten van internetgiganten zoals Amazon en Google. Nu betalen die bedrijven belasting in het land waar ze gevestigd zijn, op deze manier ontlopen ze vaak hogere heffingen. Eerder wees onderzoek al uit dat 85 procent van de Nederlanders voor een invoering van de digitaks is.