Twinkle | Digital Commerce

Europees Parlement stemt voor komst digitale belasting

2018-12-13
1000562
  • 1:06

Het Europees Parlement heeft voor de komst van een digitaks gestemd. Voordat een dergelijke belasting er daadwerkelijk komt, moeten ook de Europese Commissie en Raad van Ministers nog voor stemmen.

Met de komst van de digitaks kunnen lidstaten van de Europese Unie belasting heffen over digitale diensten van internetgiganten als Google en Amazon. Op dit moment betalen die bedrijven de belasting in het land van vestiging, waardoor ze vaak hogere belastingen ontlopen. Met de nieuwe regels moet hier een einde aan komen. Die regels stellen namelijk dat als een bedrijf veel interactie heeft met gebruikers in een bepaald land, de desbetreffende landen dan belasting mogen heffen.

Definitief akkoord

De belastingen gelden niet voor alle bedrijven. Alleen over bedrijven die in landen een minimaal aantal van 100.000 gebruikers hebben en minstens zeven miljoen euro aan inkomsten binnenhalen, mogen de desbetreffende landen belasting heffen. Een week geleden keurde de Raad van Ministers een compromisvoorstel uit Duitsland en Frankrijk nog af. Een definitief akkoord wordt pas in maart 2019 verwacht.

‘Nederlander voor komst digitaks’

Uit een recent onderzoek van Kieskompas onder zes Europese landen, waaronder Nederland, bleek al dat een ruime meerderheid van de Nederlanders positief tegenover de invoering van een Europese digitaks staat. Aan het onderzoek deden ook landen als Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden mee.