Twinkle | Digital Commerce

Pakketbezorgers blazen Sinterklaasstaking af

2018-11-14
1024512
  • [nieuws]
  • 1:04

De aangekondigde stiptheidsacties rondom het Sinterklaasfeest gaan niet door: onderaannemers van PostNL zullen geen opzettelijke vertraging veroorzaken bij bezorging van feestdagenpakjes.

Dat meldt het FD vanmorgen. De bezorgbedrijven hebben een streep door hun plannen gehaald nadat PostNL diverse bestuursleden van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) dagvaardde. Onderaannemers vrezen daardoor voor stevige schadeclaims aan hun adres.

Wanhoopssignaal

De BVPD kondigde het voornemen aan na een interne vergadering. Daarin besloten leden tot een wanhoopssignaal over te gaan om aandacht te vragen voor de naar hun mening oneerlijke tariefstelling en hoogoplopende werkdruk. Tijdens de acties, die maandag aanstaande gestart zouden worden, wilden onderaannemers volgens het FD onder meer in de cao vastgelegde pauzes opnemen en flyers uitdelen met de boodschap dat thuisbezorging niet gratis is.

Juridische stappen

PostNL, dat zegt een 'reëel en concurrerend tarief' te betalen, sloeg de voornemens neer via juridische dreigingen. 'Alleen al door in de media te spreken over stiptheidsacties lijdt PostNL schade', aldus directeur Derk-Jan Adelerhof, die in een brief aan de betrokken bezorgbedrijven schreef dat de BVPD de eigen leden oproept tot een wanprestatie en dat elke onderaannemer die daaraan gehoor geeft, een claim tegemoet kan zien.

Lees ook: 'Pakketbezorgers: zijn we nog in gesprek?' (25-10-'18)