Twinkle | Digital Commerce

Alibaba's Europese poort niet in Nederland

2018-11-13
1024512
  • [nieuws]
  • 1:28

Luik wordt de eerste Europese plaats waar Alibaba een distributiecentrum vestigt. De keuze voor België is nu definitief; Nederland blijft aan als kanshebber voor 'verdere uitbreiding'.

Dat bevestigt Terry von Bibra, Alibaba's general manager Europa, tegenover De Tijd. Hij meldt dat er 'al heen en weer gevlogen wordt' tussen de Waalse stad en Hangzhou, Alibaba's thuisstad.

Viermaal bol.com

De komst van de Chinese e-commerce reus levert Luik onder meer honderden banen bij het vliegveld op, ook vergroot die de werkgelegenheid in de vorm van banen bij het nieuw te bouwen logistiek centrum. Het is nog niet bekend wanneer die start; het gebouw zal 380.000 vierkante meter groot worden. Ter vergelijk: het dc van bol.com in Waalwijk beslaat momenteel 50.000 vierkante meter grondoppervlak, 130.000 vierkante meter vloeroppervlak; het zal na de geplande uitbreiding 100.000 vierkante meter grondoppervlak tellen.

Touwtrekken

Alibaba kondigde in mei al het voornemen aan zijn eerste Europese distributiecentrum in de Belgische stad te vestigen. Dat draaide uit op een lichtelijk touwtrekken tussen de zuiderburen en de Nederlandse regering, die deze zomer een delegatie van Alibaba ontving voor het voeren van onderhandelingsgesprekken. Daarbij zouden Maastricht en Weert aan bod gekomen zijn. Ondertussen vestigde Alibaba's logistieke onderaannemer 4PX Express zich al in Luik.

Geplande uitbreiding

De hoop is voor ons land echter nog niet geheel vervlogen: volgens De Tijd noemt Von Bibra Nederland expliciet als 'kanshebber' voor de geplande verdere uitbreiding van Alibaba's logistieke netwerk. Daar zou de e-tailreus 13 miljard euro voor hebben uitgetrokken.

Eerder dit jaar overwogen ook Zalando en Decathlon hun nieuwe distributiecentra bij de zuiderburen te vestigen. Beide bedrijven knapten uiteindelijk af op de Belgische nachtwerk- en loonkostenregeling, al jarenlang een economisch hoofdpijndossier.