Twinkle | Digital Commerce

België wil e-commerce banen binnenhouden met lagere lasten

2018-03-27
1000562
  • 1:07

E-commerce spelers in België kunnen een gedeeltelijke lastenverlichting tegemoet zien: de federale regering heeft het voorstel van minister Alexander De Croo om die in te voeren voor de avonduren, goedgekeurd.

Op dit moment kent België een systeem waarbij lagere lasten gelden voor nachtelijke arbeidsuren van 0:00 tot aan 05:00; er is echter juist behoefte aan een dergelijke kostenverlaging voor de avonduren, van 20:00 tot aan 0:00, waarin de pakjesverzending piekt, aldus de minister. Na een akkoord van de Europese Commissie treedt het voorstel in werking.

Weglekken

De loonkosten, die in België gemiddeld zo'n 17 procent hoger liggen dan in Nederland, werpen een drempel op voor het 's avonds en 's nachts inzetten van personeel; dat kost het land banen, waarschuwden De Croo en de Belgische handelsfederatie Comeos eerder al. Een bijgevolg daarvan is het 'weglekken' van omzet en banen uit de Belgische e-commerce sector naar omringende buitenlanden, met name naar Nederland.

Exportland

Als het aan De Croo ligt, is dat gauw voorbij met de aankomende lastenverlichting: 'De voorbije jaren heeft ons land jobs aan Nederland verloren omdat regels hier te rigide zijn en de loonkost te hoog. Belgie is traditioneel een exportland, maar dat wil niet zeggen dat we jobs voor laaggeschoolden moeten exporteren.'