Twinkle | Digital Commerce

'Zalando opent dc in Nederland'

2018-03-06
1000562
  • [nieuws]
  • 1:32

De Duitse e-tailer Zalando zou van plan zijn een nieuw distributiecentrum te openen in Nederland. Daarmee laat het bedrijf België links liggen.

Dat meldt De Tijd, die meerdere bronnen sprak over de kwestie. De nieuwe dc moet voor 1.500 banen zorgen.

Het Waalse Doul-Elouge deed verwoede pogingen het centrum naar België te halen, maar Zalando ziet daar naar verluidt vanaf. De nummer 4 van de Twinkle100 zou voor Nederland kiezen omdat de loonkosten hier gunstiger zijn en de regels voor nachtwerk in ons land soepeler zijn. Ook zou het onrustige sociale klimaat in Wallonië een rol spelen.

Eerder geen plannen

In een interview aan Twinkle vorig jaar meldde country manager Ken Fontijn dat Zalando nog geen plannen had voor een Nederlands distributiecentrum of hub. 'Je kunt Mönchengladback (een van Zalando's grote dc's, red.) net over de grens, zien als onze hub. De kunst is om daar zoveel mogelijk producten op voorraad te hebben voor de Nederlandse markt.'

Geen commentaar

In een reactie aan de Belgische krant meldt de e-tailer: 'We bouwen ons netwerk met distributiecentra steeds verder uit. Zo zijn nieuwe magazijnen gepland in Polen en Zweden. Over België of Nederland kunnen we niets kwijt.' Zalando zou de beslissing volgende week maken. Een exacte locatie van een eventueel dc in Nederland is dus ook nog niet bekend.

Nachtwerk

Eén van de redenen waarom Zalando afziet van een dc bij onze zuiderburen, is de weerstand die de Belgen houden tegenover nachtwerk. Sinds de afschaffing van het verbod op nachtwerk, eind 2015, staan Belgische webwinkels niet te springen om het werken tot middernacht daadwerkelijk in te voeren. Medewerkers van meubelwinkel Ikea in België kunnen sinds kort aangeven of ze tot middernacht door willen werken. 

Lees ook: 'Modestad zonder grenzen' (Twinkle 1 2017)