Twinkle | Digital Commerce

Kabinet benadrukt noodzaak eerlijke digitale economie

2018-08-27
1000562

Het kabinet pleit voor meer inzicht en onderzoek naar de invloed van digitale platforms op bedrijven en consumenten. Dat bleek afgelopen zaterdag tijdens de G20-top in het Argentijnse Salta.

Het gaat hier onder meer om kansen en problemen die de wereldwijde platformeconomie oplevert voor consumenten, concurrentie en innovatie. Vertegenwoordigers van de twintig grootste economieën – Nederland is mondiaal gezien de zeventiende economie – spraken met elkaar af dat er meer onderzoek en inzicht moet komen op deze vlakken.

'Impact niet voldoende in kaart gebracht'

De afspraken sluiten aan op de, door het kabinet, eerder gepubliceerde nationale strategie Nederland Digitaal in juni van dit jaar. ‘Het succes van Nederlandse ondernemers wordt in toenemende mate beïnvloed door een relatie kleine internationale groep aanbieders van digitale diensten, data en platforms’, stelt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. ‘De impact daarvan op de economie, op consumenten en vraagstukken over het eigendom en delen van data, zijn nog niet voldoende in kaart gebracht.’ In de strategie stelt het kabinet dat er meer transparantie moet zijn voor consumenten die online zaken willen doen. Onder meer over de rechten bij het doen van een aankoop bij een digitaal platform.

Lees ook: 'Impact van platforms nog altijd onderschat' (Twinkle 16-05-2018)