Twinkle | Digital Commerce

Athleteshop: geringe marges en ontspoorde omzetgroei

2018-08-10
1000562
  • [nieuws]
  • 1:39

Leveranciers die niet tijdig betaald kregen, consumenten die hun sportartikelen betaalden maar niet ontvingen en een vordering van in totaal 3,7 miljoen euro. Er was veel mis bij Athleteshop voordat de webwinkel over de kop sloeg.

Dat blijkt uit het faillissementsverslag van curator Peter Bakker. Na een 'zeer arbeidsintensieve behandeling' blijkt geen enkele partij geïnteresseerd om de webwinkel van oud-schaatser Yuri Solinger over te nemen. Athleteshop wordt nu in onderdelen verkocht.

Volgens Bakker heeft de vele kritiek vanuit de media – Athleteshop kwam enkele keren negatief in het nieuws, onder meer in televisieprogramma Kassa – de webshop geen goed gedaan. De naam blijkt zelfs ‘ernstig besmeurd’.

Vorderingen

Als oorzaak van het faillissement stelt de curator dat de marges te gering waren en dat Athleteshop de grenzen van de omzetgroei had bereikt en zelfs had overschreden. Hierdoor kon de webshop de 260 leveranciers niet meer betalen waarop zij leveringen staakten. Klanten konden echter nog wel orders plaatsen en afrekenen, die zij vervolgens niet, te laat of 'ondeugdelijk' ontvingen. Deze onvrede zorgde ervoor dat de curator in de weken na het faillissement 9.000 e-mails en meer dan 4.300 vorderingen van ontevreden klanten en leveranciers ontving. In totaal krijgen zij nog 3,7 miljoen euro tegoed. De kans dat deze gedupeerden hun geld nog terug krijgen, noemt de curator ‘zeer minimaal’.

Athleteshop, nummer 88 van de Twinkle100, draaide de afgelopen jaren verliezen. In 2015 stond het bedrijf aan het eind van het jaar al een half miljoen in het rood. En hoewel het bedrag onder de streep een jaar later licht in het zwart uitkwam, stond Athleteshop eind 2017 alsnog ruim 3,7 miljoen euro in de min.

Klachtenregen

Eind juni vroeg de webwinkel van oud-schaatser Yuri Solinger het faillissement aan. Vanaf het begin dit jaar had het bedrijf veel problemen met leveringen. Dit zorgde voor een klachtenregen. ‘We leveren spullen op tijd maar er gaan dus dingen slecht, behoorlijk slecht’, probeerde Solinger de boel nog te sussen. Dat mocht niet meer baten.

Bij Athleteshop werkten 121 werknemers. Zij zijn allemaal hun baan kwijtgeraakt.