Twinkle | Digital Commerce

Rotterdamse pilot met Qatarese bezorgdrones

2018-07-11
1000562
  • 1:04

Bezorging aan huis met een drone. Op dit moment is dit nog moeilijk voor te stellen, maar als het aan het Qatarese bedrijf Geeba ligt, komt daar binnenkort verandering in.

Het bedrijf uit het Midden-Oosten, een joint venture van Airlift System en N-gon, wil namelijk vanaf begin volgend jaar een proef starten met de bezorging van pakketten met drones en onbemande bakfietsen in Rotterdam. Dat melden verschillende media, waaronder het AD.

Met pincode openen

Consumenten die op die manier hun bestelling laten bezorgen, ontvangen vooraf een e-mail met het tijdstip wanneer de drone langskomt, verklaart ceo Ahmed Mohamedali aan het AD. 'Wanneer de drone eenmaal voor de voordeur hangt, kan deze geopend worden middels een pincode die de klant per sms heeft ontvangen.'

Bakfietsen

De pilot bestaat uit vijf hubs - capaciteit: veertig pakketjes - die op verschillende plaatsen in de stad zijn gepositioneerd. De drones en droids - onbemande bakfietsen (zie video) - halen de pakjes op en leveren ze bij de voordeur af. Per vlucht kan er maar een pakket mee, de bakfietsen kunnen ongeveer acht bestellingen meenemen.

De techniek en pilot zal verder worden ontwikkeld in het Cambridge Innovation Center in Rotterdam, waar Geeba sinds kort zit gevestigd.