Twinkle | Digital Commerce

Takeaway: 'Consolidatie is onvermijdelijk'

2018-08-27
1000562
  • [nieuws]
  • 1:29

Voor Takeaway is het essentieel om de grootste te zijn in de markten waarin het actief is. Oprichter Jitse Groen spreekt daarom weer over consolidatie.

Hij doet dat in een interview met Bloomberg. 'Ik geloof dat het voor ons veruit het belangrijkste is om te groeien', aldus Groen. 'Een aantal bedrijven zal tevoorschijn komen, en de waardering van die bedrijven zal uiteindelijk gebaseerd zijn op winst.'

Eerder dit jaar gaf Groen nog aan een fusie met concurrent Delivery Hero niet uit te sluiten. 'In elk groot land kan er maar een aanbieder zijn', zo stelde hij. Takeaway is in Duitsland onder de noemer Lieferando actief en dat bedrijf is momenteel marktleider in dat land. Lieferando zet twintig procent meer om dan Lieferheld en Pizza.de, de nummers twee en drie, samen. Deze partijen zijn beiden eigendom van Delivery Hero.

Eten.com

In Nederland is Takeaway verwikkeld in een commissie-ruzie. Het bedrijf verhoogde de commissie aan deelnemende restaurants begin dit jaar naar 13 procent. Veel restauranteigenaren zijn het daar niet mee eens en zijn met hun eigen initiatieven begonnen. Platform Eten.com is één van die initiatieven. Een lancering van het platform is nabij, vertelt initiatiefnemer Sleman Mirza in gesprek met Twinkle. 'We hebben eind juni een kick-off bijeenkomst. We zijn nu nog druk bezig.' Eerder zei Mirza dat zo'n 1200 restaurants zijn aangesloten bij het platform. 'We zitten nu boven de 1200. Dagelijks komen er nieuwe aanmeldingen binnen. De respons is goed. Veel mensen wachten totdat we online gaan.'

Paddenstoelen

Eten.com is niet het enige platform. Door heel het land schieten de initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Thuiseten.nl is zo'n initiatief, maar ook Happie, Leqqr, Bestel-thuis.nl, HelleFood (uit Hellevoetsluis) en velen anderen hebben, naar aanleiding van de oproep van Koninklijke Horeca Nederland(KHN), het heft in eigen handen genomen.