Twinkle | Digital Commerce

Takeaway overweegt fusie met Delivery Hero

2018-01-22
1000562
  • [nieuws]
  • 1:25

Takeaway en Delivery Hero zijn verwikkeld in een stevige strijd om het marktleiderschap in Duitsland. Die concurrentie leidt wellicht tot een bundeling van de krachten: Takeaway-ceo Jitse Groen sluit een fusie niet uit.

Dat zegt de topman tegen de Duitse krant Tagesspiegel. 'In elk groot land kan er maar één aanbieder zijn', stelt hij. In Duitsland is Takeaway, dat opereert via dochteronderneming Lieferando, momenteel marktleider en zet volgens Groen in dat land twintig procent meer om dan de nummers 2 en 3 samen - Lieferheld en Pizza.de -, beide eigendom van Delivery Hero.

Claim op marktleiderschap

Takeaway.com, dat inzet op growth hacking, voerde de concurrentie tot dusver flink op; afgelopen zomer stonden beide partijen nog tegenover elkaar in de rechtszaal, waar Delivery Hero een verbod op de claim van het Duitse marktleiderschap tegen zich hoorde eisen. Rond diezelfde tijd betrad de Delivery Hero de beurs.

Rivaliteit

De rivaliteit tussen beide maaltijdbezorgers kwam op scherp te staan toen het Duitse Lieferando in 2015 een geplande overname door Delivery Hero op het allerlaatste moment van de hand wees en zich in plaats daarvan verbond aan Takeaway, dat daardoor de koppositie bij de oosterburen pakte. Delivery Hero liet het er niet bij zitten en verbreedde zijn Europese netwerk met de aankoop van Foodpanda; Takeaway nam op zijn beurt de Duitse en Belgische activiteiten van concurrent Resto-in over.

Groei en verlies

Het bedrijf behield zijn voorsprong en maakt ondanks zijn snel groeiende omzet nog steeds verlies; investeerder Intrinsic Value Investors (IVI), dat in november drie procent van Takeaway's aandelen overnam, sprak de verwachting uit dat het bedrijf tegen 2021 zwarte cijfers schrijft.