Twinkle | Digital Commerce

Belgische minister: 'Zo zijn we perfect competitief met Nederland'

2018-06-11
1000562
  • [nieuws]
  • 1:11

Een verlaging van de loonbelasting op gewerkte avonduren zou Belgische e-commerce spelers een zetje in de rug moeten geven in de internationale concurrentiestrijd, specifiek met Nederland.

Dat zegt de Belgische minister Alexander DeCroo tegen De Tijd. Een korting van 22,5 procent op de 'bedrijfsvoorheffing', de Belgische variant van loonbelasting, levert volgens DeCroo een totale loonkostenverlaging van 14 procent op voor e-tailers. 'En dan zijn we perfect competitief met Nederland. De periode van 20:00 tot 05:00 is de zone van de waarheid voor e-commerce.'

Het verschil in loonkosten met ons land bedraagt naar schatting zo'n 17 procent. Dat zou een belangrijke factor zijn voor het weglekken van werkgelegenheid van de Belgische e-commerce sector naar het buitenland.

12 procent groei

Onlangs verschenen nieuwe cijfers over de online verkoop bij de zuiderburen. In het eerste kwartaal van dit jaar bestelden 7,4 miljoen Belgen voor in totaal 2,73 miljard euro online; een groei van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Bij elkaar werden 23 miljoen aankopen gedaan via webwinkels. 'Het belang van e-commerce blijft toenemen en deze industrie is nu al verantwoordelijk voor ongeveer 18 procent van de totale detailhandel', zegt Sofie Geroms, directeur van branchevereniging BeCommerce.

Lees ook: 'E-commerce: België versus Nederland' (26-04-'18)