Twinkle | Digital Commerce

Schoenen Torfs doorbreekt Belgische nachtwerkimpasse

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:16

Schoenen Torfs is de eerste Belgische e-retailer die een akkoord weet te sluiten met de vakbonden over nachtwerk, dat lange tijd onderwerp van nationale discussie was bij de zuiderburen. Magazijnmedewerkers van het schoenenbedrijf krijgen een bonus als ze 's avonds of 's nachts werken.

Dat meldt De Tijd vandaag. Schoenen Torfs tekent samen met de vakbonden binnenkort een nieuwe cao, waarin de nachtwerkbepaling staat opgenomen. Vanaf half februari ontvangen klanten die tot 22.00 bestellen, hun order de volgende dag in huis; eerder lag de besteldeadline op 19.00.

Hoge loonkosten
Met de vakbonden heeft de schoenenverkoper afgesproken dat avond- en nachtwerkers een bonus van 25 procent ontvangen op de toch al hoger liggende loonkosten. 'Wij betalen ons personeel 10 procent meer dan concurrenten in Duitsland en Nederland,' zegt directeur Wouter Torfs in De Tijd. 'Wij willen onze schoenen niet duurder verkopen dan bij Zalando en dus compenseren we de hogere loonkosten door te snijden in onze winst.' Bij de overheid zijn al stemmen opgegaan voor loonkostenverlaging in de e-commerce.

Heet hangijzer
Belgische webshops voelen de hete adem van buitenlandse concurrenten in hun nek, waarvan de logistieke dienstverlening wél 's nachts doorloopt. Daarom hief de regering het verbod op nachtwerk eind 2015 op; toen dat niet hielp, zette de Belgische overheid de vakbonden buitenspel. Toch bleek onlangs dat er nog steeds weinig animo bij de zuiderburen om nachtploegen op te zetten; Schoenen Torfs zet nu de eerste stap.