Twinkle | Digital Commerce

Belgische minister gaat loonkosten e-commerce verlagen

2017-07-07
24981405
  • [nieuws]
  • 1:06

Loonkosten bij e-commerce bedrijven in België gaan omlaag, belooft minister van Werk Kris Peeters. In België liggen loonkosten in de sector gemiddeld 17 procent hoger dan in Nederland, meldde de minister: er komen daarom 'specifieke maatregelen om de lasten te verlagen'.

Die belofte volgt op de aankondiging van zijn collega Alexander De Croo (Digitale Agenda); volgens De Croo zijn inmiddels 30.000 Belgische e-commerce banen verdwenen naar buitenlandse concurrenten, die werkzaamheden overnemen vanwege lagere loonkosten en flexibelere regels op het gebied van avond- en nachtarbeid.

Specifieke activiteiten
‘Mijn voorstel zal betrekking hebben op de reductie van de loonkosten, rekening houdend met wat de Europese regelgeving toelaat en met de beschikbare budgettaire marge,' kondigt Peeters aan. De EU verbiedt loonkostenverlaging binnen specifieke sectoren, maar aan bepaalde activiteiten, zoals nachtarbeid, mag wél korting worden toegekend.

Versoepeling arbeidsregels
Peeters ziet vooral in verlaging van loonkosten een oplossing voor de achterstandspositie van Belgische e-commerce bedrijven. Bij de zuiderburen gaan echter ook veel stemmen op voor versoepeling van de arbeidsrechten. Ondanks overheidsingrijpen komt het nachtwerk niet van de grond en lopen webwinkels niet in op hun buitenlandse tegenspelers.

Lees ook: 'Logistieke bedrijven: ‘België is Mekka van e-commerce’ (06-03-'17)