Twinkle | Digital Commerce

Albert Heijn zet stap in kassaloos concept

2018-06-14
1000562
  • 1:47

Waar Albert Heijn eerder nog aangaf aan het einde van dit jaar een test te starten met een kassaloze supermarkt, komt die proef eerder dan verwacht. De komende maanden start de super een proef met betalen via de Appie app.

De test gaat vanaf 20 juni van start en geldt voor twee vestigingen: het Ella Fitzgeraldplein in Utrecht en het Soendaplein in Haarlem. Consumenten met een persoonlijke bonuskaart kunnen daar de komende drie maanden hun mobiel gescande boodschappen in de applicatie afrekenen met iDeal of creditcard. Zij hoeven daardoor niet meer langs een afrekenpunt en kunnen na betaling middels een barcode de winkel verlaten.

Zelfscannen

De aankondiging komt kort na een update van de Appie app waarbij het zelfscannen weer in de applicatie is geïntegreerd. Hier was voorheen een aparte zelfscan-app voor. Door die integratie en de aakondiging is het nu voor klanten mogelijk om een boodschappenlijstje samen te stellen en in volgorde van de winkelroute te zetten. Deze boodschappen worden vervolgens gescand en afgestreept. Tot slot worden de producten digitaal afgerekend door in de applicatie te kiezen voor de optie betalen met de telefoon.

Tap to go

Het betalen via de Appie app is niet het enige kassaloze concept waar de super zich op stort. Deze zomer moet het kassaloze systeem 'tap to go' in AH to go-filialen beschikbaar zijn. Een nog onbekende vestiging in Amsterdam krijgt de primeur. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn overlappen de twee technologien elkaar niet. 'Het zijn verschillende innovaties waarbij tap to go zich vooral goed leent voor Albert Heijn to go omdat klanten daar vaak snel één of twee producten kopen. Deze proef werkt met mobiel zelfscannen, wat vooralsnog alleen in een groot aantal van onze supermarkten kan, en dus niet bij Albert Heijn to go.'

Uitrollen

Begin juli wordt de proef uitgebreid naar zes winkels. Dan geldt de functie ook voor iOS. 'We willen de komende maanden ervaren hoe het werkt en wat onze klanten ervan vinden, daarna kijken we of we digitaal betalen verder gaan uitrollen', verklaart de woordvoerder. Albert Heijn doet de proef in samenwerking met het sinds gisteren beursgenoteerde online betaalbedrijf Adyen.