Twinkle | Digital Commerce

Snel wordt nog sneller; klaar in twintig seconden

2018-09-24
1000562
  • 2:44

In Amerika bestaat het al en nu is ook ons land aan de beurt. AH to go lanceert vandaag zijn kassaloze concept tap to go. Twee filialen in het Amsterdam Medisch Centrum( AMC) hebben de primeur. Volgende week volgt de AH to go bij het metrostation op Amsterdam CS.

Het is druk voor een maandagmorgen bij een filiaal van AH to go in het AMC. Onder grote belangstelling van de landelijke pers presenteert Albert Heijn hier zijn nieuwste technologische hoogstandje: tap to go. Een techniek waarmee Albert Heijn het kassaloze voorbeeld van Amazon volgt. Met tap to go hoeft de klant niet meer in een rij te staan, maar 'tapt' hij een artikel met de smartphone (vooralsnog alleen Android) of tap to go-kaart en loopt zo de winkel uit. Vergelijkbaar met Amazon Go in Amerika, al is daar de techniek meer gebaseerd op camera's.


Nederland is volgens Albert Heijn het eerste land in Europa dat met een dergelijke techniek werkt. ‘Snelheid is voor onze klanten heel erg belangrijk’, vertelt Jan-Willem Dockheer, directeur van AH to go in gesprek met Twinkle. ‘Met deze techniek wordt de aankooptijd teruggebracht naar zo'n twintig seconden.’

Snel, sneller, snelst

Tap to go werkt als volgt: een klant meldt zich middels een vier stappen-plan aan bij tap to go. Door zich aan te melden geeft hij toestemming voor een automatische incasso. Zodra dit gedaan is, kan de klant te allen tijde, met zijn smartphone of kaart in een AH to go-filiaal dat over tap to go beschikt, artikelen kopen. Dat kopen gebeurt door het scannen van slimme prijskaartjes die voor het schap hangen. Op het moment dat hij heeft gescand, komt het product op een boodschappenlijstje te staan. Bedenkt de klant zich, en wil hij het product liever toch niet, dan houdt hij de smartphone of kaart vijf seconden voor het slimme prijskaartje. Na tien minuten zonder activiteit wordt het bedrag automatisch van de rekening afgeschreven, kind kan de was doen. ‘Vooral van studenten weten wij dat ze nog snel een bakje koffie willen kopen of een broodje willen halen voordat ze de trein gaan halen. Hiermee zorgen we ervoor dat die aankopen, die met AH to go al snel gingen, nu nog sneller gaan’, aldus Dockheer.

Diefstal

Het open karakter van een AH to go-filiaal en het snelle shoppen met tap to go, neigt naar een uitgelezen kans voor het dievengilde. Bij Albert Heijn geloven ze daar niet in. Want, stelt Dockheer, bij AH to go-filialen kunnen klanten ook al zo de deur uitlopen. ‘Maar dat gebeurt niet. Ons personeel loopt in de huidige AH to go-filialen ook al door de winkel en houdt daarbij klanten in de gaten. Wat dat betreft verandert er niet zoveel met tap to go. Onze klanten worden dus wel degelijk nauwlettend in de gaten gehouden, waardoor zij minder snel geneigd zijn om ‘per ongeluk’ een product mee te nemen zonder te 'tappen'.‘

Inspiratiebron

Een week geleden, tijdens Shopping Today, sprak senior director Michiel Tiddens van Albert Heijn Online al lovend over het kassaloze concept van Amazon Go in Amerika. Volgens Tiddens was die techniek een grote bron van inspiratie. ‘De volgende fase is om niet langs de paal te hoeven gaan om af te rekenen’.

Uiteindelijk moeten alle circa tachtig filialen van AH to go over de techniek beschikken. Wanneer dit zover is, kan Dockheer nog niet zeggen.

Lees ook: 'Kassaloze winkels als inspiratiebron' (Twinkle 20-09-2018)