Twinkle | Digital Commerce

AH trapt tap to go deze zomer af

2018-04-03
1000562
  • 1:17

Albert Heijn verwacht vanaf deze zomer zijn kassaloze systeem 'tap to go' in AH to go-filialen beschikbaar te maken. De super verwacht daarmee conversie in de winkels te verhogen.

'Door de snelle transacties komen mensen vaker en spenderen meer', zegt Jan-Willem Dockheer, algemeen directeur van AH to go, tegen het FD. Klanten hoeven slechts een product uit de schappen te pakken en dat te scannen met een speciaal pasje of met hun smartphone (Android); dat voorkomt rijen bij de kassa en leidt volgens de super tot minder afhakers wegens drukte.

Opschalen

Vanaf de zomer start de landelijke uitbreiding van het tap-to-go-systeem, dat in rap tempo is opgezet: afgelopen zomer repte Albert Heijn voor het eerst publiekelijk over het systeem, in december kondigde het bedrijf aan snel te starten en werd het systeem op het Zaanse hoofdkantoor getest. Twee maanden geleden meldde de supermarkt dat Amsterdam de primeur krijgt.

Amazon Go

Kortgeleden liet ook concurrent Spar weten te werken aan kassaloos betalen: in samenwerking met betaalapp Tikkie start deze week een pilot in de Utrechtse Spar University-locatie. Wereldwijd bezien loopt Amazon voorop in de ontwikkelingen rondom kassaloos betalen: na veel experimenteren opende de e-tailer begin dit jaar zijn eerste Amazon Go-vestiging in thuisstad Seattle. Dat concept is niet alleen kassaloos, maar registreert ook automatisch welke producten klanten uit het schap pakken.