Twinkle | Digital Commerce

Adyen naar de beurs; aandeel stijgt boven verwachting

2018-06-13
1000562
  • [nieuws]
  • 1:01

Betaaldienst Adyen debuteert vandaag op de beurs. Vooraf werd een introductieprijs van 240 euro vastgesteld. Maar direct na de gong schoot de koers ruim 70 procent omhoog naar 410 euro.

Inmiddels is het aandeel van Adyen gestegen naar 499 euro. Hiermee is het bedrijf ruim het dubbele waard dan de zeven miljard euro die vooraf werd voorspeld.

Geld voorschieten

Bij de beursgang meldt Adyen in het prospectus dat het retailers kortlopende kredieten wil verstrekken. Daarmee wil Adyen de concurrentie aangaan met bestaande banken. Dat meldt het FD. Adyen hoopt extra inkomsten te genereren uit rente die het bedrijf voor de financiering rekent.

Grootste techbeursgang

De beursgang van Adyen geldt als de grootste Europese techbeursgang van dit jaar. Adyen is de eerste Nederlandse startup die binnen tien jaar meer dan één miljard euro waard is, en die de stap naar de beurs waagt. Adyen regelt betalingen voor bedrijven als Coolblue, Groupon, eBay, en Booking.com.

Investeringen

Adyen ontving de afgelopen jaren investeringen van onder meer het beleggingsbedrijf Iconiq Capital, waar Facebook-topman Mark Zuckerberg aan verbonden is. In 2015 werd de waarde van het Amsterdamse betalingsbedrijf nog geschat op zo'n 1,5 miljard euro.