Twinkle | Digital Commerce

Deliveroo verzacht zzp-protest met verzekering

2018-05-08
1000562
  • [nieuws]
  • 1:04

Deliveroo, dat met zijn zzp-beleid verontwaardiging oogstte bij politici en werknemersorganisaties, biedt al zijn aangesloten bezorgers nu een gratis ongevallenverzekering.

De 35.000 'Riders', verspreid over twaalf landen, zijn daarmee automatisch verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Dat is niet de standaard bij een zzp-werkrelatie, de reden dat Deliveroos personeelsbeleid eerder internationaal met fel protest onthaald werd. Met de gratis verzekering is het risico op arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid bij een ongeluk financieel afgedicht.

Platformeconomie

De boosheid die Deliveroo met de overgang naar een zzp-constructie teweegbracht bij zijn medewerkers, leidde in Nederland op Nieuwjaarsdag tot stakingen door bezorgers, aangevoerd door vakbond FNV. Vorig jaar stapten hun Engelse collega's zelfs naar de rechter.

Samen met platformen UberEATS, Helpling, Werkspot, Thuisbezorgd.nl en Temper nam Deliveroo eind vorig jaar nog deel aan een overleg in de Tweede Kamer over schijnconstructies in de platformeconomie. Daarin benadrukte onder meer Thuisbezorgd.nl het niet eens te zijn met dergelijke zzp-constructies.

Deliveroo

Ondertussen gaan de zaken goed bij de maaltijdbezorger: onlangs werd Deliveroo door de Financial Times aangewezen als snelste Europese groeier in de periode 2013-2016. Hoewel het bedrijf een beduchte concurrent is van Takeaway.com, sprak dat begin dit jaar de bereidheid uit tot een fusie.