Twinkle | Digital Commerce

Deliveroo-bezorgers: ‘Wij zijn geen zelfstandigen’

2017-05-28
19201080
  • [nieuws]
  • 1:14

Een groep bezorgers van Deliveroo in Groot-Brittannië stapt naar de rechter vanwege onjuiste arbeidsomstandigheden. De koeriers worden naar eigen zeggen behandeld als zelfstandigen, waardoor zij allerlei werkvoordelen mislopen.

Momenteel hebben twintig van een grotere groep van tweehonderd klagers een advocaat in de armen genomen. De koeriers zeggen als ‘zelfstandige’ geen vakantiegeld te ontvangen en minder betaald te krijgen dan het minimumloon van een vaste medewerker. Ook eisen zij een compensatie voor ziektedagen, zwangerschapsverlof en bescherming tegen ontslag met ongegronde redenen.

Alleen opdrachtgever
Deliveroo is van mening dat het opdrachtgever is voor elke afzonderlijke bezorger waarmee het werkt. Een koerier vertelt aan The Guardian dat zij bij het ‘in dienst treden’ een trial shift moet draaien, een uniform van Deliveroo moet dragen en een vast bedrag betaald krijgt voor haar ritten.

Voordelen
Volgens Deliveroo profiteren bezorgers van de groei van het bedrijf in de UK, met als extra voordeel de flexibiliteit van de baan naast andere werkzaamheden in het leven van de koeriers. ‘Wij krijgen elke week tienduizend nieuwe sollicitaties.’

Staking crowdfunden
Het is niet de eerste keer dat Deliveroo het aan de stok heeft met zijn Britse bezorgers. Afgelopen zomer verzamelden koeriers geld in via crowdfunding voor een staking tegen een nieuw beloningsysteem.

PostNL en zelfstandigen
In Nederland zijn bezorgers van PostNL al enige tijd in juridische strijd met hun werkgever, vanwege schijnzelfstandigheid. Sinds april vorig jaar neemt het bedrijf daardoor alleen nog maar vast personeel aan.