Twinkle | Digital Commerce

Groeiend Zalando start 2018 met verlies

2018-05-08
1000562
  • [nieuws]
  • 1:39

Zalando draaide in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 1,196 miljard euro; dat komt neer op 22 procent groei ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch transformeerde de plus onderaan die balans in een min onder de huidige cijfers.

De nummer 4 van de Twinkle100 boekte een jaar geleden een kleine winst van 5,1 miljoen euro, maar zijn growth hacking strategie drukte dat bedrag verdrievoudigd naar een verlies van 15 miljoen euro.

Over heel 2017 schreef Zalando zwarte cijfers, bij een omzetgroei van 25,7 procent; bij de publicatie van de huidige kwartaalcijfers houdt het bedrijf ook over dit jaar een verwachte omzetverhoging van 20 tot 25 procent aan.

Geografisch

Het omzetaandeel van Zalando's thuismarkt, de DACH-regio - Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland - liep daarbij lichtjes terug, van 48,5 naar 46,2 procent. De bestedingen in Europese landen buiten de thuismarkt groeiden sterker dan die daarbinnen: 24,9 versus 16,2 procent groei.

Van mode tot beauty

Gedurende het afgelopen kwartaal introduceerde Zalando in Duitsland de productcategorie Beauty, de eerste nieuwe tak sinds vier jaar. Een 'veelbelovende start', betitelt Zalando de introductie, die meer dan 4.000 producten van ruim 130 merken omvatte. De moderetailer hoopt daarmee een stap dichterbij een one stop shop-bestemming te komen.

Meer en mobiel

Zalando's groeistrategie wierp ook dit kwartaal vruchten af, gelet op het klanten- en orderbestand: het aantal actieve bestellers groeide met 16,7 procent tot 23,9 miljoen. Gemiddeld plaatsten zij in de afgelopen twaalf maanden elk vier orders. Daarbij werd dankbaar gebruikgemaakt van de smartphone: maar liefst 76,6 procent van de bestellingen verliep via Zalando's app.

Reorganisaties

De uitdijing van de moderetailer leidde intern recentelijk tot aardig wat reorganisaties. Zo ligt volgens Zalando de nadruk bij zijn managementstructuur nu op de aanwezige verkoopkanalen in plaats van de separate geografische regio's. Een in ons land voelbare herstructurering bleek het stopzetten van de affiliate