Twinkle | Digital Commerce

Deliveroo-medewerkers leggen werk neer

2018-01-02
1000562
  • [nieuws]
  • 1:03

Medewerkers van Deliveroo zijn overgegaan tot stakingen als protest tegen het naderende zzp-model van hun werkgever. In Amsterdam, Utrecht en Haarlem weigerden tachtig bezorgers gisteravond maaltijdbestellingen af te leveren.

'We hebben onze eisen duidelijk gemaakt aan Deliveroo, maar zij hebben meerdere keren aangegeven hier niet op in te kunnen gaan. De maat is vol en dat hebben ze kunnen merken: in Amsterdam, Haarlem en Utrecht ligt Deliveroo plat', aldus vakbond FNV, aanvoerder van de stakingen, die tot 20.00 gisteravond duurden. Volgens Deliveroo gaat het om een 'klein aantal' bezorgers.

Freelancecontracten

Deliveroo neemt vanaf 1 februari aanstaande geen medewerkers meer in vaste dienst en verlengt bestaande contracten niet. De maaltijdbezorger wil alleen nog met freelancekrachten werken. Verontwaardigde werknemers voeren acties, die in hardheid toenemen naarmate hun werkgever de door de vakbond gestelde ultimatums verder overschrijdt. Een eerdere protestmars in Amsterdam leverde de bezorgers niet het gewenste resultaat op.

Buitenland

Het zzp-model dat Deliveroo internationaal doorvoert, leidde ook in het buitenland tot protest. In thuisland Groot-Brittannië wendden Deliveroo-bezorgers zich zelfs tot de rechter in een poging de maaltijdbezorger te weerhouden van de omslag naar een medewerkersbestand dat uitsluitend uit zzp'ers bestaat.