Twinkle | Digital Commerce

Zalando stelt bezorgnetwerk open voor derden

2018-04-09
1147645
  • 1:35

Zalando timmert met zeventien logistieke partners aan een bezorgnetwerk voor e-commerce spelers: 'Local Delivery Networks'. Daaraan kunnen externe e-commerce spelers deelnemen, ongeacht of zij al dan niet verkopen op Zalando's platform.

'Om diensten als same day-, next day-, of wish day delivery rendabel te maken, heb je volume nodig, zowel wij als de carrier. Dat hopen we te realiseren door ons bezorgnetwerk open te stellen', zegt Remko Bakker, e-commerce manager bij Zalando, tegen LogistiekProfs. De moderetailer mikt op dienstverlening voor webwinkeliers die willen internationaliseren of meer premium services willen aanbieden.

Anders dan Zalando Fulfilment Solutions

Een belangrijk verschil tussen Local Delivery Networks en het vorig jaar in Nederland gelanceerde Zalando Fulfilment Solutions is dat aangesloten partners bij de laatstgenoemde dienst tegelijkertijd tekenen voor een verkoopverplichting op het platform van Zalando. 'Met Fulfilment by Zalando worden producten van Zalando zelf en die van partners bijvoorbeeld ook samengevoegd in één pakket en worden de shipping kosten gesplitst', verklaarde het bedrijf afgelopen zomer aan Twinkle.

Leveren voor anderen

Steeds vaker zetten e-tailers fulfilmentdiensten op voor concullega's, al dan niet met bijbehorende verplichting via het eigen platform te verkopen; op wereldwijde schaal is Amazon daarmee actief, maar ook in eigen land bezorgt bol.com sinds enkele jaren voor derden. Picnic, dat eveneens een logistiek netwerk voor e-commerce ambieert, is afgelopen maand gestart met het ophalen van wehkamp-retouren.

Van thuismarkt naar Europa

Het Local Delivery Networks-programma is inmiddels in gang gezet in verschillende Duitse steden en is getest in Amsterdam. Het komende jaar breidt Zalando het logistieke concept uit op de thuismarkt; daarna zijn andere landen aan de beurt, waaronder Nederland. Naast e-commerce spelers in de kleding- en schoenenbranche zijn allerhande verkopers welkom bij de nummer 4 van de Twinkle100: 'Het maakt niet uit of het om een laptop gaat, of om een broek. Al zit er natuurlijk wel een bepaald maximum aan het formaat dat onze carriers kunnen vervoeren.'