Twinkle | Digital Commerce

Brussel komt met vergelijkingssite pakketbezorgers

2018-03-13
1000562
  • [nieuws]
  • 1:14

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de komst van een vergelijkingssite met pakketbezorgers. Het voorstel kwam van de Europese Commissie, die het online shoppen over de grens aantrekkelijker wil maken voor consumenten.

De meest gebruikte bezorgdiensten in Europa moeten hun tarieven gaan delen. De Commissie wil die tarieven vervolgens op een nieuw te lanceren platform plaatsen, zodat consumenten deze met elkaar kunnen vergelijken. Zo moeten onredelijke verschillen tot het verleden gaan behoren.

Het dagelijks bestuur van de EU refereert aan een onderzoek uit 2015, waaruit bleek dat pakketbezorging over de grens 'drie tot vijf keer duurder' is dan in eigen land.

12 miljard besparen

Brussel wil de (lidstaat)grensoverschrijdende online consumentenbestedingen middels het platform bevorderen. 'Die markt is nu goed voor 370 miljard euro per jaar en de consument kan daar 12 miljard euro op besparen', meldt Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing en retail aan Nyenrode Business University, in een reactie aan BNR Nieuwsradio

E-commerce pakket

Het beoogde platform is een volgende stap in het e-commerce maatregelenpakket dat de Europese Commissie in 2016 presenteerde. Brussel wil daarmee het consumentenvertrouwen vergroten. Onderdeel van het pakket is het verbod op geoblocking, dat steeds dichterbij komt.

Lees ook: 'Verbod op geoblocking: goed voor webwinkels?' (Twinkle 1-2018)