Twinkle | Digital Commerce

Misstanden in de pakketbranche

2020-11-12
1000562
  • [nieuws]
  • 1:13

Uit onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat negen van de tien onderaannemers van pakketbezorgers PostNL, DHL, DPD en GLS hun zaken niet op orde hebben.

Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie aan NRC. In de postpakkettenbranche zijn misstanden eerder regel dan uitzondering. Zo rijden er werklozen met een uitkering in bezorgbussen, zijn er chauffeurs zonder geldige verblijfspapieren en wordt er geld weggesluisd via fictieve ondernemingen. De inspectie onderzocht tachtig koeriersbedrijven en onderaannemers, die worden ingehuurd door de vier grootste pakketbezorgers in Nederland.

Boetes

Het onderzoek ging van start in 2019 en loopt nu anderhalf jaar, de onderzoeksresultaten zijn de eerste bevindingen. In 2019 en 2020 zijn er 36 boetes opgelegd. Nog eens 33 zaken zijn nog in behandeling. René Brand, projectleider bij de inspectie, zegt tegen het NRC dat de vier grote bedrijven een brief hebben ontvangen. ‘Als je denkt dat de horeca een bende is, heb je de pakketbranche nog niet gezien, die is er veel slechter aan toe.’

Reacties

PostNL laat weten recent de jaarlijkse inventarisatie voor de Wet aanpak schijnconstructie voor 2019 afgerond. Met vier bezorgondernemers is de samenwerking stopgezet omdat zij niet konden aantonen dat ze hun zaken op orde hadden. DHL zegt zich niet te herkennen in de bevindingen van de inspectie en DPD heeft nog niet gereageerd. De inspectie is momenteel in gesprek met PostNL over de onderzoeksresultaten, gesprekken met DHL, DPD en GLS volgen nog.