Twinkle | Digital Commerce

VVN: Onveilig verkeer door toename pakketbezorgers

2018-12-24
1000562
  • 1:13

De groei van het aantal online bestellingen heeft een negatief effect op de verkeersveiligheid in woonwijken.

Dat stelt Veilig Verkeer Nederland. De afgelopen jaren steeg het aantal pakketjes dat werd bezorgd, opgehaald of niet in één keer kon worden afgeleverd naar 400 miljoen per jaar, aldus de organisatie.

Door deze stijging is ook het aantal ritten toegenomen, tot meerdere miljoenen per jaar. 'In drukke straten komen dagelijks wel veertig tot vijftig bestelbusjes per dag. Als de trend zich doorzet, zijn dat er over een jaar misschien wel zeventig tot tachtig', aldus Alphons Knuppel, directeur van VVN. Toch is niet alleen de stijging van het aantal ritten debet aan de toename van de verkeersveiligheid. Ook het rijgedrag van de pakketbezorgers baart de organisatie zorgen. Knuppel: 'Als we hier met z´n allen niets aan doen zal het aantal snelheidsovertredingen, foutparkeren en andere misstanden alleen maar stijgen.'

Ritten afspreken

Volgens VVN werkt de logistieke sector al aan oplossingen om deze problemen op te lossen. Toch kunnen zij nog meer doen. Bijvoorbeeld door hun logistiek efficiënter te organiseren, zendingen te bundelen en daarmee onnodige kilometers te voorkomen. Ook wordt het aantal ritten minder als vervoerders beter met klanten tijdstippen afspreken om het pakketje af te leveren. De organisatie ziet ook positieve ontwikkelingen. Bijvoorbeeld het aantal toegenomen servicepunten. Dit aantal is in de afgelopen twaalf jaar toegenomen van 900 naar 5.000. Hiermee wordt het aantal ritten in de wijken minder, doordat pakketten naar één centraal punt worden gebracht.