Twinkle | Digital Commerce

Europese Commissie presenteert e-commerce pakket

2017-11-11
180101
 • 1:28

Om cross-border e-commerce aan te jagen, gaat de Europese Commissie geoblocking aanpakken, grensoverschrijdende pakketbezorging betaalbaarder maken en het consumentenvertrouwen vergroten.

Dat staat in het zogenoemde ‘pakket e-handel’ van de Europese Commissie, een aanvulling op eerdere maatregelen uit Brussel over bijvoorbeeld de btw.

Doel van het gisteren gepresenteerde pakket, zoals in onderstaande video duidelijk wordt: ‘Boosting cross-border e-commerce'.

Drieledig
Het pakket e-handel is drieledig en bestaat uit:

 1. Een wetgevingsvoorstel om onterechte geoblocking en andere vormen van discriminatie op grond van nationaliteit, woonplaats of plaats van vestiging aan te pakken.

  Uit de nadere uitleg: De Commissie stelt wetgeving voor die ervoor moet zorgen dat consumeten die producten of diensten in een ander EU-land willen kopen, zowel online als offline, niet worden gediscrimineerd wat de toegang tot voorwaarden voor prijzen, verkoop of betaling betreft, tenzij daar gegronde redenen voor bestaan zoals btw of bepaalde wettelijke bepalingen van algemeen belang.

 1. Een wetgevingsvoorstel over grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten om de transparantie van de prijzen en het toezicht door de regelgever te verbeteren.

  De voorgestelde verordening verbetert de transparantie van prijzen van en het overzicht door de regelgever op grensoverschrijdende pakketbezorging, zodat consumenten en handelaren kunnen profiteren van betaalbare bezorgdiensten en handige retourmogelijkheden, ook in afgelegen gebieden.

  En:

  De Commissie stelt geen maximale bezorgprijzen voor. Prijsregulering wordt alleen gebruikt als laatste redmiddel wanneer eerlijke concurrentie niet tot de gewenste resultaten leidt.
   
 2. Een wetgevingsvoorstel om de handhaving van consumentenrechten te versterken en richtsnoeren om onder andere te verduidelijken wat in de digitale wereld als oneerlijke handelspraktijk wordt beschouwd.

  Met de voorgestelde herziening van de verordening samenwerking consumentenbescherming krijgen de nationale autoriteiten meer bevoegdheden om de consumentenrechten beter te kunnen handhaven.

Meer over het pakket e-handel van de Europese Commissie leest u hier.