Twinkle | Digital Commerce

EBay vervangt PayPal door Adyen

2018-02-01
1000562
  • 1:06

EBay verruilt PayPal voor het Nederlandse Adyen. PayPal, van origine eBay's eigen betaaltak, blijkt zijn voormalige moederbedrijf flink voorbijgegroeid te zijn.

De overgang zal geleidelijk plaatsvinden: tot 2021 verzorgt PayPal de meerderheid van de betalingen op eBay, daarna neemt Adyen het stokje over, meldt Bloomberg. De transitie start volgend jaar in de VS. Adyen, dat overweegt dit jaar de beurs te betreden, accepteert 150 verschillende valuta's; ook zijn de kosten voor verkopers op de online marktplaats straks lager, volgens eBay.

Scheiding

PayPal en eBay gingen in 2015 officieel uit elkaar, na twaalf jaar samenwerking. De bedrijven gingen ieder hun eigen weg om de eigen groeiambities te kunnen verwezenlijken. Destijds bevatte de deal de voorwaarde dat eBay tot twintig procent van alle transacties op het platform aan andere bedrijven mocht overlaten; die voorwaarde is met de huidige aankondiging gesneuveld.

Groei voor PayPal

De jaarresultaten van PayPal tonen een omzetgroei van ruim twintig procent naar 13 miljard euro in 2017. Toen eBay en PayPal in 2015 los van elkaar verdergingen, lag de marktwaarde van PayPal rond de 50 miljard dollar. Inmiddels is die de grens van 100 miljard dollar gepasseerd; de marktwaarde van eBay daarentegen is 42 miljard dollar.