Twinkle | Digital Commerce

Ebay en PayPal sluiten deal over scheiding

2017-05-27
180101

De kogel is door de kerk. EBay en PayPal gaan op 17 juli hun eigen weg. De twee worden vier dagen later afzonderlijk beursgenoteerde bedrijven, waarna eBay teruggaat naar de basis door zijn tak voor e-commerce dienstverlening, eBay Enterprise, te verkopen.

Ebay en PayPal besloten in september al om uit elkaar te gaan, na twaalf jaar samenwerking. ‘EBay en PayPal zullen sterker worden en een betere focus krijgen als aparte leidende bedrijven in hun eigen markt’, zei eBay-ceo John Donahoe destijds. ‘Beide bedrijven zullen afzonderlijk flexibeler zijn om nieuwe markten aan te boren en nieuwe partnerships te starten.’

Nieuwe samenwerkingen
De scheiding betekent dat eBay samenwerkingen mag aangaan met andere betaalbedrijven en tot 20 procent van alle transacties op het platform aan andere partijen mag overlaten. De rest handelt PayPal nog steeds af. Voor PayPal betekent de onafhankelijkheid dat het nu ook in zee mag gaan met andere retailers. Dat mag zelfs met Amazon, schrijft Internet Retailer.

Terug naar een marktplaats
EBay gaat na de afsplitsing terug naar de basis; de retailer verkoopt Enterprises en houdt enkel Marketplace over. Momenteel komt 49 procent van eBay’s totaalomzet (17,9 miljard dollar in 2014) uit deze tak. Devin Wenig, ceo van het ‘nieuwe eBay’, wil van het bedrijf een ‘discovery-based marketplace’ maken, waarop consumenten interessante producten vinden waar zij niet naar op zoek waren, maar toch willen hebben.