Twinkle | Digital Commerce

Arbeidsinspectie stelt ultimatum aan PostNL

2017-05-27
180101
  • 1:08

Volgens de arbeidsinspectie is de zorg van PostNL voor zijn pakketbezorgers ver onder de maat. De dienst heeft het bedrijf een ultimatum gesteld om de werkomstandigheden te verbeteren. Als PostNL de boel op 1 september niet op orde heeft, volgt een boete.

Zembla besteedde gisteren een uitzending aan de werkomstandigheden van pakketchaufeurs. Het documentaireprogramma had een vertrouwelijke brief van de arbeidsinspectie (tegenwoordig formeel de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in handen gekregen.

Arbo-verplichtingen
Uit de vertrouwelijke briefwisseling blijkt dat PostNL de Arbo-verplichtingen voor zelfstandige pakketbezorgers verwerpt, omdat er geen sprake zou zijn van een gezagsverhouding. Zelfstandige ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun werk, de uitvoering en de invulling daarvan, stelt bedrijf. De inspectie schuift de argumentatie terzijde.

Vaste dienst
PostNL krijgt al jaren kritiek over de ‘schijnzelfstandigheid’ van bezorgers die op zzp-basis werken. SubcoPartners, de belangenvereniging van zelfstandige pakketbezorgers heeft een claim van inmiddels bijna 280 miljoen euro neergelegd bij het bedrijf. De marktleider nam onlangs het besluit om nieuwe bezorgers alleen nog maar in vaste dienst te nemen.

Op de korrel
De arbeidsinspectie heeft PostNL overigens al langer op de korrel, net als andere pakketvervoerders.

Lees ook: Pakketdirecteur Benelux vertrekt bij PostNL ‘om zzp-conflict’ (26 februari 2016)