Twinkle | Digital Commerce

Amazon lonkt naar fysieke betaaldomein

2017-07-24
20481152
  • 1:47

Onder de naam Amazon Pay Places doet de grootste online retailer ter wereld ervaring op met betalingen in het fysieke domein. De primeur is voor de Amerikaanse restaurantketen T.G.I. Fridays, maar Amazon zou de dienst eenvoudig ook voor winkelbetalingen mogelijk kunnen maken.

De nieuwe feature is momenteel beschikbaar in zes Amerikaanse steden, waaronder Boston en Philadelphia. Gebruikers van de mobiele Amazon-applicatie kunnen daar het menu van T.G.I. Fridays bekijken, een bestelling plaatsen én direct afrekenen:


Voor Amazon betekent de mobiele bestel- en betaalservice weer een nieuwe stap op het gebied van food. Met Amazon Fresh is het bedrijf actief in de bezorging van boodschappen, Amazon Restaurants is een maaltijdenbezorgplatform à la Thuisbezorgd.nl, met Amazon Go lanceerde het bedrijf van Jeff Bezos al de veelbesproken ‘kassaloze supermarkt’ en onlangs kwamen plannen voor eigen maaltijdboxen aan het licht. En dan is er natuurlijk nog de overname van supermarktketen Whole Foods.

Amazon-ervaring in offline omgeving

Het potentiële bereik van Amazon Pay Places blijft echter niet beperkt tot de horeca, blijkt uit een reactie van een woordvoerder: ‘Met Amazon Pay Places hoeven Amazon-klanten geen andere app meer te downloaden om het gemak te ervaren van in-store en order-ahead winkelervaringen’, zegt hij tegen Internet Retailer. ‘Voor restaurants en merchants, neem T.G.I. Fridays, brengen we het gemak van de Amazon-winkelervaring naar de fysieke wereld. Zo helpt Amazon Pay Places bedrijven te groeien en met nieuwe klanten in contact te komen.’

Pay with Amazon

Amazon lijkt zich op te maken voor een strijd met PayPal, om marktaandeel van creditcardbedrijven af te snoepen in offline winkelomgevingen. De voormalige eBay-dochter heeft echter al jaren ervaring in het fysieke domein en online staat PayPal er ook veel beter op; van de duizend grootste online retailers in de VS biedt bijna de helft (459 merchants) PayPal aan. De adoptie van ‘Pay with Amazon’ is met 68 merchants beduidend kleiner.

Amazon brengt merchants 2,9 procent van de orderwaarde plus 30 dollarcent per transactie in rekening voor Amazon Pay, waar Places een extensie van is. PayPal hanteert dezelfde tarieven in de VS, weet Techcrunch.

Met de komst van Amazon Pay Places doet ook abonnementsmodel Prime mogelijk zijn intrede in fysieke Amerikaanse winkels. Zo spreidt Amazon zijn tentakels steeds verder uit.