Twinkle | Digital Commerce

Ocado laat zelfrijdende bus boodschappen bezorgen

2017-06-30
1312738
  • 1:12

Ocado test geautomatiseerde thuislevering van boodschappen met autonome bestelbusjes. De Cargopods bezorgen in een tiendaagse proef orders bij inwoners van Woolwich, ten zuid-oosten van Londen.

De supermarktketen werkt regelmatig samenwerkt met instituten en wetenschappers om nieuwe technologieën in de praktijk te brengen. Ocado test met de Cargopods zijn zelf ontwikkelde Smart Platform, een 'plug-and-play online shopping business' dat het wil verkopen aan retailers overal ter wereld, schrijft The Guardian.

Proef
In de zelfrijdende busjes zitten tijdens de pilot twee begeleiders, die toezicht houden op de rit en klanten uitleg geven over de werkwijze. Delen van het busje lichten op zodra het is gearriveerrd, zodat klanten weten uit welk vak ze hun boodschappen kunnen pakken. Met behulp van lasers en camera's registreert het busje zijn positie en route.

Partners in tech
Ocado presenteerde eerder dit jaar een robotarm die boodschappen pickt in het eigen distributiecentrum. De klantenservice van de Britse supermarkt wordt ondersteund door kunstmatige intelligentie. Ocado zet de snufjes niet alleen voor het eigen bedrijf in, maar helpt ook andere retailers het digitale zadel in; zo startte de Engelse dierenspeciaalzaak Dobbies onlangs een webshop met behulp van de supermarkt en betrad supermarkt Morrisons vier jaar geleden het internet aan de hand van Ocado.