Twinkle | Digital Commerce

Hulp via schoonmaakplatform Iemand

2017-05-27
180101
  • 1:37

Een drukke baan en een druk sociaal - en gezinsleven maken dat veel mensen op zoek zijn naar een betrouwbare, goede schoonmaakhulp. Digitaal platform iemand.nl lanceerde in december een website en app waarmee consumenten zo ‘iemand’ kunnen boeken.

Tekst: Danielle Scheffer

Volgens Martijn Uittenbogaard, algemeen manager van iemand.nl, is er nog veel ruimte voor groei in de particuliere schoonmaakmarkt, waarin verreweg de meeste diensten via het zwarte circuit worden afgenomen. ‘Betrouwbaarheid is bij zwart werk vaak een vraagstuk. Al onze schoonmaakhulpen zijn gescreend, flexibel en verzekerd tegen eventuele schade’, steekt Uittenbogaard van wal. ‘Daarnaast komt altijd dezelfde persoon en wordt bij ziekte of vakantie vervanging geregeld.’

Geautomatiseerd proces
Innovatief is volgens hem het geautomatiseerde proces van boeking tot en met betaling; zowel klant als schoonmaakhulp werkt met de app waarin ze zelf de regie hebben over zaken als het verschuiven van datum en tijd. Dat is meteen één van de punten waarin het bedrijf zich volgens Uittenbogaard onderscheidt van andere spelers in deze markt. Verder zit het verschil volgens hem in ‘het hanteren van landelijk hetzelfde lage tarief van € 14,50 per uur, en in flexibiliteit: een klant zit niet vast aan een abonnement of afnameplicht van een aantal boekingen.’ Na de schoonmaakbeurt wordt het te betalen bedrag automatisch afgeschreven.

Bemiddeling
Iemand.nl rekent een bemiddelingsfee per gewerkt uur. Grootste uitdaging is de consument te bewegen eens via een bemiddelingsplatform hulp in te huren: ‘Men is dat niet gewend en denkt vaak dat dit duurder is dan zwart een schoonmaker te huren.’

Uitbreiding
Iemand.nl startte in december 2016 in Den Haag, Nijmegen en Utrecht en is inmiddels ook actief in een groot deel van de Randstad. Doel is zo snel mogelijk heel Nederland te bedienen. Daarnaast is het plan op korte termijn de service uit te breiden met andere diensten in en om het huis: klussen, tuinieren en oppas.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 2-2017.