Twinkle | Digital Commerce

Europees Parlement stemt voor verlaging btw op e-books

2017-11-11
23651330
  • 0:52

Een overtuigende meerderheid van het Europees Parlement stemde vandaag vóór het gelijktrekken van de btw-tarieven voor digitale en gedrukte publicaties. Voor Nederlanders betekent dat een verlaging van 21 naar 6 procent btw voor e-books, digitale kranten en magazines.

Met deze stemming is het schrappen van het verschil tussen de tarieven bijna een feit; het is nu aan de Europese Raad, bestaande uit regeringsleiders van de afzonderlijke lidstaten, om definitief groen licht te geven. Dat besluit wordt over twee weken genomen.

Niet op eigen houtje
Namens Nederland pleitte demissionair minister Dijsselbloem in maart bij de EU-ministers van Financiën voor de verlaging van btw-tarieven op e-books op korte termijn. Kort daarvoor had het Europese Hof van Justitie een verordening laten uitgaan dat EU-leden niet op eigen initiatief aan de tarieven mochten sleutelen. 'Aangezien de elektronische diensten als geheel voortdurend evolueren, wordt het noodzakelijk geacht ze te onderwerpen aan duidelijke, eenvoudige en uniforme regels', klonk het onlangs nog in Brussel.