Twinkle | Digital Commerce

Plafond aan creditcard fees

2017-05-27
180101
  • 1:13

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een kostenplafond voor creditcardtransacties van consumenten. Het betreft de zogenoemde interchange fees, die kaartaccepterende banken betalen aan kaartuitgevende banken. Het plafond zou besparingen voor zowel retailers als consumenten moeten opleveren.

De interbancaire kosten bij creditcardbetalingen door consumenten worden gemaximeerd op 0,3 procent van het transactiebedrag, mits de Raad van Europa straks ook goedkeuring verleent. Dat lijkt een formaliteit.

Marge van webwinkels
Thuiswinkel.org, dat zich met andere partijen sterk maakte voor het plafond, is blij met het Brusselse besluit. De belangenvereniging stelt dat winkeliers zich al jaren ergeren aan de hoge kosten voor het gebruik van creditcards. De nu geldende interchange fees drukken, indirect, 'te sterk op de marge van webwinkels’ volgens beleidsadviseur Paul Alfing. ‘Dit maakt het vaak noodzakelijk om kosten door te berekenen aan klanten, en dat is niet wat een winkelier wil uit het oogpunt van service en concurrentie.’

Besparing
Het Europarlement heeft ook ingestemd met een interbancaire cap op debetcard transacties, van 0,2 procent. Verwacht wordt dat Europese retailers samen jaarlijks 6 miljard euro gaan besparen door de nieuwe limieten, voor Nederlandse retailers zou de besparing uitkomen op 56 miljoen euro. Uiteindelijk moeten ook Europese consumenten een en ander in hun portemonnee gaan merken.
 
NB: in het aprilnummer van Twinkle verschijnt een artikel over nieuwe Europese richtlijnen  die sinds 1 januari gelden voor creditcardtransacties (PCI DSS 3.0). De regels lijken bij de meeste Nederlandse webwinkeliers onbekend.