Twinkle | Digital Commerce

Europees Parlement voert bescherming tegen e-commerce fraude op

2017-11-14
1000562
  • 1:08

Het Europees Parlement stemde vandaag over het aanscherpen van regelgeving gericht tegen frauduleuze webwinkels. Dankzij een aanzienlijke meerderheid van de stemmen die daarvoor opgingen, worden die regels op termijn doorgevoerd in alle EU-lidstaten.

Van alle webwinkels en boekingsplatformen op het gebied van reizen, entertainment, kleding, elektronische apparaten en kredietverleners voldeed in 2014 37 procent niet aan de EU-consumentenregels, geeft het Europees Parlement als aanleiding voor de stemming.

Extra bevoegdheden

De diverse vernieuwingen kennen onder andere meer bevoegdheden toe aan nationale overheden, zoals het mogen opvragen van informatie bij domeinbeheerders over webwinkeliers die verdacht worden van fraude. Ook kunnen autoriteiten ondernemers dwingen om een oplossing te bieden wanneer zij een consument gedupeerd achterlieten en hebben zij het recht voor 'mysteryshopper' te spelen om criminelen te ontmaskeren. Zij mogen straffen en boetes uitdelen, een publieke waarschuwing afdwingen of sites uit de lucht halen.

Verbinding en coördinatie

Niet alleen overheden en autoriteiten, maar ook consumentenorganisaties worden door de aangescherpte regels nauwer betrokken bij de opsporing van malafide zaken bij online aankopen. Wanneer frauduleuze e-commerce activiteiten minimaal twee derde van de Europese lidstaten raken, grijpt de Europese Commissie zelf in. De wetshervormingen moeten diverse instituten beter verbinden en zorgen voor een betere coördinatie in heel Europa.