Twinkle | Digital Commerce

Nederland pleit bij EU voor snelle verlaging btw e-books

2017-06-01
180101
  • [nieuws]
  • 0:55

Demissionair minister Dijsselbloem benadrukte vandaag bij een overleg tussen EU-ministers van Financiën het belang van een verlaging van het btw-tarief op e-books op korte termijn. Digitale publicaties worden daarmee aanzienlijk goedkoper in ons land.

Wanneer de EU akkoord gaat met het gelijk stellen van het btw-tarief van e-books aan dat van gedrukte boeken en kranten, betekent dat voor Nederlanders een verlaging van 21 naar 6 procent belasting op digitale publicaties. Een ruime meerderheid van de EU-lidstaten steunt dat voorstel, bleek vandaag.

Niet zelf verlagen
Onlangs oordeelde het Europese Hof van Justitie nog dat lidstaten niet op eigen houtje aan het hoge btw-tarief voor e-books mogen sleutelen, naar aanleiding van een rechtszaak die de Poolse ombudsman startte. Dat besluit is van voorlopige aard, omdat de EU op de achtergrond werkt aan het ontwerpen van wetgeving die digitale publicaties definitief gelijkstelt aan gedrukte media in btw-opzicht. Het Brussel-overleg van vandaag is onderdeel van die procedure.