Twinkle | Digital Commerce

Europese Commissie onderzoekt kartelvorming in e-commerce

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 0:53

De Europese Commissie start een onderzoek naar grote bedrijven die verdacht worden van prijsafspraken met webshops. De organisatie onderzoekt vermoedens van overtreding van mededingingsregels in de branches consumenten-electronica, videospellen en hotelovernachtingen.

Het orgaan noemt grote bedrijven als Asus, Philips, Pioneer, ZeniMax en Thomas Cook bij de aankondiging van het onderzoek, dat wordt geleid door EU-commissaris Margrethe Vestager. Zij neemt bedrijven onder de loep die ervan verdacht worden webshops te hebben verboden hun eigen prijzen te bepalen en daarbij consumenten van bepaalde landen uit te sluiten. 'E-commerce zou consumenten een brede keuze aan goederen en diensten moeten bieden, evenals de mogelijkheid om over de grenzen te kopen,' aldus Vestager.

Digital single market
De Europese Commissie trekt fel van leer bij vermoedens van geoblockingDe Europese Unie streeft namelijk een 'Digital Single Market'-beleid na, waarbij de grenzen tussen Europese landen geen rol meer spelen in online handel. In dat kader vernieuwt de EU tevens de coockiewetgeving, waarvoor onlangs een concept-wetsvoorstel verscheen.