Twinkle | Digital Commerce

'EU-boete voor Philips wegens prijsdwang webwinkels'

2018-06-07
1000562
  • [nieuws]
  • 1:01

Philips en het Taiwanese Asustek krijgen waarschijnlijk een fikse boete van de Europese Commissie. De technologiebedrijven zouden webwinkels ervan hebben weerhouden bepaalde producten goedkoper aan te bieden dan hun fysieke tegenhangers.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van twee ingewijde bronnen. De Europese mededingingsautoriteiten, die de laatste jaren steeds feller optreden wanneer kartelvorming vermoed wordt, zouden hebben geconstateerd dat Philips en Asustek webshops niet vrijlieten in het bepalen van hun prijzen.

Grootschalig onderzoek

De Europese Commissie kondigde in februari aan een grootschalig onderzoek te starten naar verboden prijsdwang of -afspraken in de branches consumenten-electronica, videospellen en hotelovernachtingen. Daarbij werden Philips en Asustek al prominent genoemd.

65 miljoen euro

'E-commerce zou consumenten een brede keuze aan goederen en diensten moeten bieden, evenals de mogelijkheid om over de grenzen te kopen', verkondigde EU-commissaris Margrethe Vestager in februari. Over de op handen zijnde boetes heeft de Europese Commissie nog geen officieel bericht uitgebracht. Nick Wu, financieel topman bij Asus, liet een maand geleden al weten rekening te houden met de geldstraf, waarvan hij de hoogte op ongeveer 65 miljoen euro schatte.