Twinkle | Digital Commerce

EU start officieel onderzoek naar machtsmisbruik Amazon

2019-07-17
1000562
  • 0:53

De Europese Commissie stelt een formeel mededingingsonderzoek in naar Amazon. Onderzocht wordt of de retailer gebruikmaakt van informatie van onafhankelijke verkopers waarmee de consument mogelijk door wordt benadeeld.

Eurocommissaris voor mededingingsrecht Margrethe Vestager onderzoekt of gevoelige informatie van verkopers op Amazons platform leidt tot hogere prijzen. Er wordt gekeken naar of de retailreus gebruikersdata gebruikt om te ontdekken welke producten het bij verkopers goed doen en die kennis vervolgens inzet om vergelijkbare producten te verkopen.

Dubbele rol

De Eurocommissaris richt zich daarbij specifiek op de dubbele rol die Amazon heeft als zowel retailer als marktplaats, zo schrijft RTLZ. Ze gaat onder meer kijken naar de standaardovereenkomsten die Amazon maakt met de verkopers op het platform.

Amazon heeft aangegeven volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen. Duitse en Oostenrijkse toezichthouders deden ook al onderzoek naar hoe Amazon omgaat met de verkopersgegevens op het platform. De retailer heeft in deze zaak een schikking getroffen, zo is op E-tailment te lezen.