Twinkle | Digital Commerce

Takeaway.com: ‘100 miljoen van beursgang voor overnames’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:14

Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, gaat de Amsterdamse beursvloer op. Ongeveer 100 miljoen euro van de opbrengst biedt ‘extra flexibiliteit’ voor toekomstige organische groei en overnames.

Dat blijkt uit een vanochtend gepubliceerd bericht.

De beursgang moet 175 miljoen euro aan nieuwe aandelen opleveren. Los daarvan verkopen bestaande minderheidsaandeelhouders Prime Ventures en Macquarie Capital hun belang, naast de originele oprichters van overnameprooi Lieferando.de. Ceo Jitse Groen behoudt 95 procent van zijn aandelen.

Kapitaalverdeling
Van de overige 75 miljoen euro die voortkomt uit de beursgang wordt 40 miljoen euro gebruikt om organisch te groeien in Duitsland en andere 'leidende markten'. Het geld wordt deels gestoken in de eigen bezorgdienst van Takeaway.com. Veel kapitaal is bestemd voor de bekostiging van de recente overname van Just Eat in de Benelux. Kort na die transactie nam Just Eat de Britse tak van Thuisbezorgd.nl over.

De beursgang moet nog worden goedgekeurd door de AFM.

Geruchten
Groen liet de afgelopen tijd al meerdere malen in de media vallen dat Takeaway.com een beursgang op het oog had. In april schreef Bloomberg bijvoorbeeld dat de onderneming werkte aan een ipo ter waarde van 1 miljard euro.

Takeaway.com
Takeaway.com is naar eigen zeggen marktleider in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Polen. Vijf van de in totaal negen markten waarin het bedrijf actief is. In Nederland heeft Thuisbezorgd.nl een marktaandeel van ruim 90 procent en had het een winstmarge (EBITDA) van 63,2 procent in 2015, aldus het bericht.