Twinkle | Digital Commerce

Ahold Delhaize gaat voor beursgang bol.com

2021-11-15
1000562
  • [nieuws]
  • 1:24

Ahold Delhaize wil dochteronderneming bol.com naar de beurs brengen. Dat zou in de tweede helft van 2022 moeten gebeuren.

Het moederbedrijf zelf is al jaren beursgenoteerd, maar het platform niet. Ahold – dat zelf de grootste aandeelhouder blijft – zegt de gewenste beursgang uitgebreid en grondig te hebben geëvalueerd. Met een beursgang kunnen de kansen voor en het groeipotentieel van bol.com worden benut, zo klinkt het.

Het is de bedoeling dat bol.com met een beperkt belang naar Euronext Amsterdam zal gaan. De beursgang is nog wel onder voorbehoud van verschillende ontwikkelingen, waaronder marktomstandigheden.

Opvallend is dat de aangekondigde beursgang relatief kort na die van de andere Nederlandse e-commercereus Coolblue komt. Die kondigde eerder dit jaar de gewenste stap aan naar dezelfde Euronext Amsterdam, maar kwam daar net voor de daadwerkelijke beursgang op terug, investeerders zouden terughoudend zijn bij beursgangen in e-commerce. De beursgang van Coolblue is tot nader order uitgesteld.

Winst

Ahold Delhaize kondigt daarnaast verdere investeringen in de digitale kanalen aan. De online handelsvolume zouden tussen 2021 en 2025 moeten verdubbelen. Daarnaast moet de e-commerce tak van Ahold in 2025 winstgevend zijn. Wat dat laatste betreft is een beursgang van bol.com al interessant. Ahold Delhaize is al jaren terughoudend wat betreft de cijfers van zijn platform. Zo werden vorige week bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers alleen groeicijfers van het handelsvolume en de verhouding verkopen door bol.com zelf en de partners bekendgemaakt. Beursgenoteerd bedrijven zijn echter verplicht inzage te geven in de financiële resultaten. Waardoor de eeuwige discussie over de winstgevendheid van bol.com met een beursgang ook afgesloten kan worden. Ahold stelt nu dat bol.com dit jaar waarschijnlijk zal afsluiten met een handelsvolume van zo'n 5,5 miljard euro en een brutoresultaat tussen de 150 en 170 miljoen euro