Twinkle | Digital Commerce

‘Betaalproviders werken niet met webshops in hennepolie’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:09

Betaalproviders Mollie, Pay.nl en Sisow willen niet meer de iDeal-betalingen faciliteren voor nieuwe webwinkels in hennepolie. Klokkenluider Vincent Steijger van 123CBD.nl vindt dit onterecht, omdat hennepolie (CBD-olie) volgens hem ‘gewoon legaal is’.

Steijger zegt dat als deze webwinkels zich willen aansluiten bij de providers, zij geen contract kunnen krijgen. ‘Ons beleid is dat wij geen betalingen kunnen verwerken voor webwinkels die CBD-olie verkopen’, zegt Mollie tegen EZPress. Mollie beroept zich op aangescherpte beleidsregels, net als Pay.nl en Sisow.

THC
Volgens Steijger verwarren de betaalproviders de CBD-olie met het verboden THC. ‘Het gaat niet om producten waarin THC is verwerkt’, zegt hij. ‘CBD is het extract van de vezels van de hennepplant, dat als voedingssupplement over de gehele wereld wordt verhandeld. We zijn nu aangewezen op PayPal en dat is voor veel consumenten een hoge drempel.’ 

Gedoogd
De betaalproviders krijgen echter vanuit de overheid te horen dat CBD-olie wel degelijk als 'illegaal' gezien kan worden, omdat het een minuscule hoeveelheid THC bevat. De verkoop van CBD-olie op internet wordt vanwege de kleine hoeveelheid wel gedoogd, maar over de omgang met die verkopers moeten betaalbedrijven zelf besluiten.

Bestaande klanten
Hoe lang de betaalproviders nog wel de iDeal-betalingen van bestaande klanten verwerken, is onbekend. Alleen Pay.nl laat weten dat hij dit gedurende de contractperiode blijft doen.