Twinkle | Digital Commerce

Ook Klein niet opgewassen tegen Media Markt en Coolblue

2017-05-27
180101
  • 1:34

De 34 winkels van elektronicaketen Klein zijn al dagen gesloten, Klein.nl is nog wel in de lucht, bestellen kan er niet. Hoe dan ook lijkt het einde nabij. Volgens Cor Molenaar valt de nummer 37 van de Twinkle100 ‘niets te verwijten’.

Vrijdagmiddag heeft u op deze site kunnen lezen over de plotselinge winkelsluiting. De Klein Retail Group is niet failliet en de onderneming uit Barendrecht verkeert ook (nog) niet in surseance, maar het personeel heeft de sleutels ingeleverd en de telefoon wordt niet meer opgenomen. Het bedrijf, vooral bekend als verkoper van fotoapparatuur, doet geen mededelingen over de situatie en is onbereikbaar voor commentaar.

Media Markt en Coolblue te machtig
Volgens Cor Molenaar valt Klein niets te verwijten. De markt is ontzettend transparant geworden en wordt gedomineerd door Media Markt en Coolblue. ‘Het is erg lastig om je als kleinere partij te kunnen onderscheiden’, citeert De Ondernemer de e-commerce hoogleraar. ‘Vijf of tien jaar geleden kozen mensen voor een winkel omdat er een vertrouwd gezicht achter de balie stond. Maar het afgelopen jaar is 25 procent van alle aankopen via internet gedaan. Het maakt dus niet meer uit wie of wat er in de winkel staat. Kleins unique selling point is daardoor flinterdun geworden.’

Ambitie: vijftig winkels
Jeroen Klein, destijds financieel directeur van het familiebedrijf, liet 2,5 jaar geleden weten te streven naar een netwerk van vijftig winkels voor Klein, waarin de formules Foto Klein, Camera.nl en Tvaudio.nl toen werden gebundeld. Behalve nieuwe winkels kondigde hij ook de entree in nieuwe productcategorieën als mobiele telefonie en huishoudelijke artikelen aan.

Foka
Jeroen Klein laat Twinkle vanochtend weten dat hij al maanden geen betrokkenheid meer heeft bij het familiebedrijf. Hij werd afgelopen maand eigenaar van Foka, dat naast een grote fysieke fotospeciaalzaak een webwinkel in de lucht houdt.