Twinkle | Digital Commerce

Jet.com hoopt lege portemonnee te vullen met nieuw groeigeld

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:29

Jet.com hoopt binnenkort een nieuwe investering van 550 miljoen dollar te ontvangen om verder te kunnen groeien. Het vier maanden jonge bedrijf zou anders tegen het eind van het jaar geen geld meer hebben.

Dat melden ingewijden aan The Wall Street Journal. Jet.com, wat eerder als ‘de grootste gok in online retail’ werd omschreven, becijferde in een recent financieel rapport dat het eind oktober 63 miljoen dollar aan te spenderen cash zou hebben. In datzelfde document voorspelde het bedrijf 76 miljoen dollar nodig te hebben in de maanden november en december. Daarbij gaat het vooral om marketingkosten; tv-commercials, metroposters, online advertenties. De uitgaven voor de feestdagen worden nu teruggeschroefd.

Investering nodig
Jet.com startte in juli met 225 miljoen dollar aan groeigeld. Het bedrijf voorspelde zo’n 500 miljoen dollar in de eerste twaalf maanden uit te geven en gemiddeld 600 miljoen dollar in de drie jaar daarna. Flinke investeringen zijn dus nodig. Zeker nu de uitgaven voor advertenties zijn gestegen van een eerder geschatte 100 miljoen dollar per jaar naar nu 300 miljoen dollar per jaar.

Waarde
De uitdager van Amazon wordt nu gewaardeerd op 1,55 miljard dollar. Een teleurstelling, vindt Jet.com, dat gehoopt had 2 miljard dollar waard te zijn. Bij de start van het bedrijf zou Jet.com een waarde van 3 miljard dollar besproken hebben met investeerders, schrijft The Wall Street Journal.

Businessmodel op de schop
Jet.com veranderde zijn businessmodel amper drie maanden na lancering. Het platform is nu gratis toegankelijk voor iedereen, wat betekent dat de 50 dollar fee die jaarlijks betaald moest worden om gebruik te maken van zeer lage productprijzen is geschrapt. Producten zouden bij Jet.com 9 procent goedkoper zijn dan bij concurrent Amazon, maar dit is nu 4 tot 5 procent.