Twinkle | Digital Commerce

PostNL: één op de vijf pakjes vertraagd door staking

2017-05-27
180101
  • 1:23

De stakingen van zelfstandige pakketchauffeurs bij PostNL houden aan. Uit een nieuw bericht op de site van het bedrijf blijkt de omvang van de hinder: 20 procent van de pakketten wordt door de staking niet op tijd afgeleverd.


‘Op enkele vestigingen heeft vandaag een aantal zelfstandige pakketbezorgers het werk wederom neergelegd’, meldt PostNL op zijn homepage. ‘We verwachten vandaag 80 procent van alle pakketten in het hele land gewoon te kunnen bezorgen. Het lukt ons wel om in het hele land pakketten voor postbussen en alle aangetekende post te bezorgen. Pakketten die we niet kunnen bezorgen lopen helaas een vertraging op van één of meerdere dagen.’ 

Zo snel mogelijk
PostNL zegt er alles aan te doen pakketten zo snel mogelijk te bezorgen. ‘Zo springen medewerkers van het hoofdkantoor extra bij en bezorgen we ook ’s avonds en in het weekend. Vanzelfsprekend zijn we in overleg met de actievoerders om deze werkonderbrekingen zo snel mogelijk te beëindigen.’

Conflict
Subcontractors zijn ontevreden met het onderhandelingsresultaat dat de FNV boekte over hun arbeidsvoorwaarden. De ‘schijnzelfstandige’ bezorgers kunnen een vast contract krijgen bij PostNL, of 10 procent extra beloning voor hun diensten als ze zelfstandig willen blijven. Volgens belangenbehartiger SubcoPartners moet het tarief minimaal met 25 procent omhoog. Gisteren werden de acties uitgebreid. Hoeveel van de ongeveer 350 vertegenwoordigde pakketchauffeurs staken, is niet precies duidelijk.

Vertragingenkaart
Op een weinig gebruiksvriendelijke vertragingenkaart kunnen webshoppers zien of de bezorging in hun postcodegebied mogelijk is verlaat. Grote PostNL-klanten als Bol.com en Coolblue maken momenteel (nog) geen melding van mogelijke vertragingen op hun websites.